ارتباط با ما 09197149007

لایروبی و پاکسازی مخازن (cargo tank cleaning)

اسلج یا پسماند صنعتی

اسلج یا پسماند‌های صنعتی، مواد زاید و باقی مانده فرآیندهای صنعتی هستند که شامل فلزات، مواد پلاستیکی، مواد شیمیایی و بالاخره پسماندهای ویژه و  خطرناک هستند که در فرایندهای مختلف در صنایع تولید شده و عمل جمع آوری، حمل و نقل و دفع آن‌ها ضوابط خاص و مقررات ویژه‌ای را به خود اختصاص داده‌است.

 

انواع اسلج یا پسماند صنعتی

  • انواع لجن هاي سيستم تصفيه فاضلاب صنعتی
  • لجن نفتی کف مخازن نفت خام
  • لجن سیستم تصفیه oily (سیستم API و DAF)
  • لجن حاصل از سیستم تصفیه بیولوژیکی
  • لجن حاصل از لایروبی کانالها
  • انواع ضايعات جامد و مايع نفتی
  • پساب آلوده به ترکیبات نفتی
  • آب آلوده به مواد شیمیایی
  • مواد جامد آلوده به مواد شیمیایی
  • انواع مواد شیمیایی غیرقابل مصرف
  • مواد زائد حلال
  • حلال های شیمیایی
  • محلولهای اسیدی و بازی
  • روغن کارکرده غیرقابل بازیافت
  • کاتالیست ها
  • پسماندهای روغنی، امولسیون­ها و مخلوط­های روغن
  • پلاستیک، لاستیک و لاتکس
  • پسماندهای فنل­دار
  • پسماندهای حاصل از پالایش مثل قطران اسیدی
  • گریس و واکس
  • انواع عایق ها
  • انواع فیلترها
  • انواع سموم سنواتی فاسد شده و آفت كش ها
  • انواع ضايعات بيمارستانی، پزشكی، دارويی

مدیریت پسماند صنعتی

اجرای مدیریت پسماند در واحد های صنعتی همواره از دغدغه های اصلی مدیریت در صنایع است، اصولاً مدیریت پسماندهای صنعتی جزو لاینفک فرآیندهای تولیدی صنایع مختلف است که در این بین این مهم در صنعت نفت و گاز به خصوص در صنایع پالایش  و پتروشیمی  از اهمیت بسیاری برخوردار است. لجن های نفتی و شیمیایی، زنگار، رسوبات آب، آلودگی های سمی و میکروبی از جمله عوامل آلوده کننده تولید شده در صنایع مختلف می باشند. پسماند صنعتی  از جمله مهمترین عوامل آلوده کننده محیط زیست می باشد که در حال حاضر با دو فرآیند مدیریت در لندفیل و یا انتقال لجن ها به خارج از سایت مدیریت می شود.

خطرات و اثرات وجود پسماند صنعتی

از آنجا که نفت و گاز خام از اعماق زمین استخراج می‌شود و در حین فرآیند استخراج و انتقال آن به پالایشگاه‌های نفت باید از فرایندهای مختلف عبور کند که همواره با ناخالصی‌های گوناگونی همراه است، این ناخالصی‌ها می‌تواند شامل ترکیبات سخت، گل‌های حفاری، ذرات معلق، آب، نمک، فلزات و رسوبات مختلف باشد که به مجموعه این موارد که معمولاً در مخازن ذخیرته‌نشین می‌شوند و پس از رسوب‌گذاری باقی می‌مانند که تولید لجن نفتی می کنند. سالیانه مقادیر زیادی لجن در مخازن ذخیره سازی فراورده های نفتی و شیمیایی  تولید می گردد.این لجن در نتیجه جذب ترکیبات روغنی بر روی ذرات جامد و ته نشینی آن تشکیل می شود.از آنجایی که این لجن می تواند حاوی مقادیر بالایی از ترکیبات آلی سمی و فلزات سنگین باشد به عنوان منبعی از آلاینده ها محسوب می شود و رهاسازی آن در محیط بدون اعمال روش های تصفیه آثار سویی به همراه دارد. نتایج آنالیز نمونه های میدانی  نشان می دهد که حداقل  میزان کدورت NTU 1126، میزان TDS (کل جامدات محلول) 684، میزان TS (کل جامدات) 1478، میزان COD (اکسیژن خواهی شیمیایی) 1745، BOD5 (اکسیژن-خواهی زیست- شیمیایی پنج روزه) 862 و میزان O&G (روغن و چربی) mg/L 1352 می باشد. تمامی این مقادیر بالاتر از حدود استانداردهای سازمان منابع نفتی و سازمان محیط زیست ایران می باشد.

به منظور کاهش کدورت نمونه از روش انعقاد و لخته سازی (تصفیه شیمیایی) و جهت حذف ترکیبات آلی نمونه از روش لجن فعال (تصفیه زیستی) استفاده گردید. با استفاده از تصفیه شیمیایی و زیستی می توان %98 از کدورت، % 97 از TS، %98 از COD، %98 از BOD5 و %99 از روغن و چربی را حذف نمود. بدین ترتیب روش های تصفیه مورد استفاده در این پروژه، در حذف بار آلودگی نمونه لجن بنزین مؤثر عمل نموده اند و می توان آنها را در مقیاس بزرگتر برای تصفیه سایر لجن های نفتی به کار برد.

اسلج یا پسماند صنعتی از جمله مهمترین عوامل آلوده کننده محیط زیست می باشد، این پسماند ها در کلیه محل های ذخیره  صنایع نفت و گاز   مانند مخازن ذخیره، ایستگاه های انتقال، کشتی های نفتکش، تانکرها و پالایشگاه و پتروشیمی ها تشکیل و مشکلات بسیاری را ایجاد می نماید. تولید ناخواسته لجن‌های سبک و سنگین در فرآیندهای تولید در کارخانجات صنعتی اجتناب ناپذیر است. این عارضه در طولانی مدت منجر به توقفات ناخواسته و آسیب‌های جدی به تجهیزات و دستگاه‌ها شده و حذف این مشکل پیجیده‌تر خواهد شد، از آنجایی که این پسماند ها می توانند حاوی مقادیر بالایی از ترکیبات  آلی و فلزات سنگین باشند به عنوان منبعی از آلاینده ها محسوب می شود و رها سازی آن در محیط بدون اعمال روشهای تصفیه آثار سویی به همراه دارد . لذا لزوم برسی روش های مختلف پاکسازی مخازن از لجن به شدت احساس می شود. انباشت رسوبات در کف مخازن، به مرور زمان موجب کاهش کیفیت محتویات مخازن، زنگ زدگی و فرسودگی جداره های تحتانی مخزن و آسیب به تجهیزات در اثر نفوذ لجن به لوله‌های خروجی مخزن می‌گردد، به همین دلیل لایروبی مخازن در فواصل زمانی مشخص، از اهمیت زیادی برخوردار است.

از آنجا که لجن‌های نفتی و شیمیایی در مخازن ذخیره، ظروف عملیاتی، نمک‌زداها، حوضچه‌ها و خطوط لوله عبور می‌کنند مشکلات متعددی برای فرآیندعملیات صنایع به وجود می‌آورند کهمی توان به برخی از آنها اشاره کرد:

  • ایجاد خوردگی در مسیرهای عبوری یا در مخازن
  • افزایش میزان ضایعات و ایجاد آلودگی‌های زیست‌محیطی
  • کاهش ظرفیت ذخیره‌سازی مخازن، افزایش رسوب در جداره‌های لوله‌ها و ظروف گوناگون
  • ایجاد خوردگی زیر رسوبی
  • ایجاد افت فشار در لوله و مجاری مختلف سیستم پالایش
  • ایجاد پدیده «هات اسپات» (Hot Spot) در مسیرهایی با دمای بالا مانند تیوب‌های کوره‌ها
  • ایجاد آلودگی‌های محیط زیست (آب و خاک) و نازیبایی ناشی از تجمیع آنها در محیط
  • ایجاد بوی نامطبوع و انتشار گازها و بخارات سمی و مضر

انواع روش های لایروبی و پاکسازی مخازن

  • روش دستی
  • روش مکانیزه
  • روش نیمه مکانیزه

روشهای کاملا  دستی  با وجود ارزان بودن منجر به مشکلات ایمنی و زیست محیطی زیادی میشود لذا مردود شناخته شده است و توصیه شده که کمتر از این روش استفاده شود، روش های کاملا مکانیزه لایروبی مخازن نفت که منجر به کاهش بار آلودگی  لجن قبل از دفع به محیط زیست و بازیافت ترکیبات با ارزش از لجن و بالا بردن ایمنی مخزن می شود. طبق بررسی های به عمل آمده  و اجرای پروژه های مختلف همواره روشهای نیمه مکانیزه که ترکیبی از روش های مکانیزه و دستی می باشد همواره نتایج بهتری برای کارفرمایان محترم به دنبال داشته است.

برخی از مزایای روشهای نیمه مکانیزه به شرح ذیل می باشد:

  • اقتصادی بودن فرآیند نسبت به فرآیند کاملا مکانیزه
  • افزایش سطح ایمنی و زیست محیطی پروژه نسبت به روش های دستی و مکانیزه
  • بهبود سرعت انجام کار پاکسازی و لایروبی
  • دقت و قابل انعطاف بودن فرآیند نسبت به هر پروژه

فرآیند لایروبی و پاکسازی

لایروبی و پاکسازی مخازن یکی از معضلات روزمره صنایع است که نیاز به رسیدگی پیوسته دارد. چنان‌چه مواد در عمق زیاد ته‌نشین شده باشند و استفاده از دستگاه‌های حجیم نظیر بیل مکانیکی، پمپ‌های لجن‌کش و یا حتی مکنده‌های صنعتی به دلیل کمبود فضا امکان‌پذیر نباشد، چالش تخلیه آن‌ها چند برابر خواهد شد، مخازن کاربردهای گوناگونی در مشاغل صنعتی دارند و نظافت و نگهداری این مخازن از اهمیت بسیاری برخوردار است. برای انجام این کار، استفاده از روش‌ها و تجهیزات به‌روز، برای به حداکثر رساندن کارایی و ایمنی فرآیند تمیز کردن، ضروری است، به دلیل خطرات دلهره‌آور تمیز کردن مخازن بزرگ و خطرناک، برخی از مشاغل از تمیز کردن مخازن خود چشم‌پوشی می‌کنند. با این حال، تمیز کردن منظم مخزن به منظور جلوگیری از تجمع مواد مضر که ممکن است به مخزن آسیب برساند و بهره‌وری آن را کاهش دهد، ضروری است.

اهداف لایروبی و پاکسازی مخازن

مهمترین هدف پاکسازی و لایروبی مخازن ایجاد یک محیط بدون خطر و ریسک و عاری از هرگونه شرایط دارای پتانسیل خطر به منظور انجام فرآینهای کاری مانند بازرسی فنی، تعمیرات اساسی و… می باشد، برخی از روش‌های پاکسازی مخزن شامل داربست است که وقت گیر و هزینه بر است. سیستمهای واترجت صنعتی به گونه ای طراحی شده‌اند که حداقل لرزش را تولید می‌کنند و بنابراین نیاز به داربست را از بین می‌برند. این باعث کاهش زمان تخلیه مخزن می‌شود، در حالی که هزینه‌ها نیز کاهش می‌یابد، از جمله مزایای تمیز کردن مخزن، این فرصت است که بفهمید آیا نیاز به تعمیر مخزن است یا خیر. این خرابی‌ها ممکن است غیرقابل مشاهده باشد و توسعه بیشتری یابد. علاوه بر این، همچنین این کار به حفظ استانداردهای بالای کیفیت و کارایی از طریق پاکسازی کمک می‌کند. بنابراین از تجمع موادی که ممکن است بخار سمی ایجاد کند یا باعث کاهش کارایی مخزن شود، جلوگیری می‌کند، همچنین برای یک شرکت هزینه لایروبی و پاکسازی  دوره‌ای مخازن یا تجهیزات  بسیار به‌صرفه‌تر از جایگزینی مخزن یا تجهیزات  است.

مراحل لایروبی مخازن نفتی

1- بازرسی و بازدید اولیه

بازدید اولیه جهت آماده سازی شرایط اجرای پروژه  شامل پروسیجر یا فرآیند اجرای کار و تجهیزات لازم و عقد قرار داد نیاز است.

2- آماده سازی مخزن

قبل از انجام لایروبی مخزن و پاکسازی  مخزن یا تجهیزات  می بایست فراورده موجود در مخزن تا کمترین مقدار موجود تخلیه و به مخزن دیگر منتقل گردد . این مورد می تواند توسط کارفرما یا پیمانکار انجام شود.

3- گاز زدایی و تهویه مخزن

پس از تخلیه مواد موجود در مخزن درب مخزن باز شده و فن های ضد انفجار جهت تخلیه گاز موجود در مخزن روی مخزن نصب شده نصب می گردد زمان کار کرد فن های ضد انفجار بسته به نوع فراورده و حجم مخزن می‌تواند از چند ساعت تا چند هفته ادامه داشته باشد پس از آن که کلیه گازهای مخزن به صورت عرف و قابل تردد نیروی انسانی قرار گرفت امکان ورود جهت لایروبی مخزن و شستشوی مخزن به وجود می آید پس از آن با تاییدیه ایمنی امکان ورود به مخزن وجود دارد.

4- پاکسازی و شستشوی مخزن

در زمان لایروبی مخازن نفتی پروسه شستشوی مخزن برحسب نوع فراورده و قرارداد کاری از چند روز تا چند ماه ممکن است است به درازا بیانجامد. جهت شستشوی مخزن در لایروبی مخازن نفتی باید سعی نموده شرایطی  فراهم شود که هیچ گونه آسیب به مخزن وارد نشود و همچنین خسارات محیطی به دنبال نداشته باشد، تعیین اینکه مخزن شست و شو شود یا زنگ زدایی شود و اینکه چه حجمی از مخزن شسته شود واینکه شست و شوی مخزن به صورت کامل  یا شستشوی مخزن فقط در کف و یا شستشوی مخزن در کف و دیوارها و سقف و تعیین شست و شوی اتصالات مخزن لوله ها فلنج ها و هرگونه اتصال محیطی دیگر طی قرارداد اولیه تعیین می گردد.

5- تخلیه لجن یا پسماند صنعتی

پس از مرحله شستشوی مخزن  در لایروبی مخازن نفتی کلیه لجن حاصل از شست و شو و لجن به وجود آمده در مخزن توسط دستگاه های ضد انفجار یا به صورت دستی از مخزن خارج شده و سعی می شود کلیه پسماند جاری از مخزن خارج شود پس از خروج لجن حاصل از لایروبی مخازن نفتی تعیین تکلیف بر اساس تحویل به کارفرما یا امحا یا فروش لجن صنعتی انجام می شود. بر اساس مقدار فراورده موجود در لجن صنعتی تصمیم گیری در مورد فروش یا امحا لجن صنعتی پس از لایروبی امکان پذیر است.

6- تکمیل لایروبی مخازن نفتی

در این مرحله از لایروبی یا شستشوی مخازن پس از بازرسی کلی و در صورت عدم نیاز به شستشوی مجدد مخزن کلیه آب و لجن و هرگونه فراورده موجود در مخزن خارج شده و مخزن به صورت کامل خشک می گردد. پس از خشک شدن در صورت نیاز بازرسی فنی انجام می گیرد و ضخامت سنجی مخزن انجام می شود چنانچه نیاز به تعمیرات باشد تعمیرات انجام شده و در صورت عدم نیاز مخزن پلمپ می گردد، پس از پلمپ درب مخزن و اخذ تاییدیه های لازم امکان پر کردن مخزن با فراورده وجود دارد و پس از این مرحله کلیه تجهیزات از محدوده مخزن خارج و مخزن لایروبی شده تحویل کارفرما می گردد.

7- مواد شستشوی مخازن

در قدیم جهت شستشوی مخازن از سود استفاده میشد که بسیار خورنده سطوح و جهت محیط زیست بسیار آلوده بود اکنون با توجه به پیشرفت های تکنولوژی جهت شستشوی مخازن از مواد نانو یا مواد شستشو با خورندگی  در حدود صفر استفاده می شود.این مواد و فرمول استفاده جهت شستشوی مخازن به صورت انحصاری و محرمانه جهت هر شرکت می باشد.

8- لایه برداری

چنانچه در زمان شستشوی مخزن نیاز به لایه برداری باشد میتوان از مواد شیمیایی طبق مخزن موجود و مواد موجود در مخزن استفاده کرد که استفاده از آن طبق نظر وتجربه شرکت پیمانکار شستشوی مخزن میباشد در قدیم این لایه برداری توسط برس و سنباده انجام میشد که بسیار زمان گیر و دارای خطر به وجود آمدن جرقه و انفجار بود، لایروبی و پاکسازی مخازن نفتی  و شیمیایی بدون داشتن دانش و تجهیزات ضد انفجار خطر مرگ و انفجار به دنبال دارد.

خطرات فرآیند لایروبی و پاکسازی مخازن

مخازن قابل انفجارغالباً  محل نگهداری هیدروکربن مایع می باشد کلیه مواد سوختی دارای هیدروکربن می باشد همچنین مخازن دارای روغن صنعتی و روغن خوراکی دارای هیدروکربن و قابلیت آتش سوزی و انفجار می باشد در موارد دیگر مخازن قابل انفجار مخازن دارای حلال و الکل می باشد در شستشوی مخازن چنانچه این مخازن قابلیت انفجار داشته باشد می بایست از گروه متخصص شستشوی مخازن و لوازم ضد انفجار استفاده نمود.

  • ایجاد خطر انفجار به دلیل اصطحکاک لباس وتجهیزات افراد
  • آلوده شدن محیط باندوال و ایجاد حجم بالای سلج ها
  • گاز کرفتگی { H2S } افراد در حین کار و امکان بیهوشی ناگهانی و خطرات مشابه
  • آسیب رساتدن به کف و جداره  مخزن
  • ایجاد آلودگی های زیست محیطی
  • خطر سقوط از ارتفاع درهنگام کار
  • خطرات برق گرفتگی د رهنگام کار
  • خطرات ناشی از کمبود اکسیژن و خفگی افراد

جهت برسی و بازدید از مخازن در زمان تعمیرات نیاز است مخزن لایروبی و پاکسازی گردد که ضمن ایمن بودن این امر، ایمن بودن عملیات، مدت زمان، عدم آسیب به تجهیزات  داخل مخازن و عدم آلودگی زیست محیطی در نظر گرفته شود.

لجن های موجود در صنایع نفت و گاز عموما دو نوع هستند:

الف) لجنهای غیر قابل انفجار

ب) لجنهای قابل انفجار

خدمات شرکت پارس پترو ایمن انرژی

شرکت پارس پترو ایمن انرژی با اتکا بر دانش فنی خود و با استفاده از نیروهای کارآزموده درخصوص طبق دستورالعمل های شرکت ملی نفت ایران و استانداردهای صنایع پتروشیمی ایران و استانداردهای جهانی و مطابق با برنامه زیست محیطی و سیستم مدیریت پسماند سازمانهاو شرکت ها، آمادگی دارد تا این خدمات را به شرکت ها و کارفرمایان محترم از قبیل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی، پالایشگاه‌ها، پتروشیمی ها و نیروگاه‌ها و… ارائه نماید.

  • لایروبی و پاکسازی مخازن فرآورده‌های نفتی و شیمیایی سبک و سنگین سقف ثابت و سقف شناور
  • لایروبی و پاکسازی حوضچه های تفکیک آب و روغن (oil & water separator)
  • لایروبی و پاکسازی مخازن تحت فشار و مخازن ذخیره ویژه
  • لایروبی و پاکسازی مخازن نگهداری روغن و مواد خوراکی مطابق دستورالعمل های وزارت بهداشت
  • حمل پسماند یا لجن (Sludge) مطابق دستورالعمل های زیست محیطی
  • لایروبی و پاکسازی لاگون و حوضچه های اسلج صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی
  • ارائه خدمات مشاوره و راهکارهای رقیق سازی انواع اسلج های نفتی و شیمیایی
  • خدمات فنی و اورهال اضطراری مخازن صنایع
  • ارائه خدمات تعمیرات سرد مخازن

تجهیزات و امکانات شرکت پارس پترو ایمن انرژی

  • پرسنل کارآزموده و متخصص
  • سیستم های کارواش و واترجت صنعتی ویژه
  • سیستمهای وکیوم اسلج
  • تجهیزات رقیق سازی انواع اسلج
  • تجهیزات ضد انفجار و ایمنی
  • تجهیزات حفاظت فردی مخصوص و سیستم های اکسیژن رسان
  • تجهیزات تهویه ضد انفجار

خدمات مرتبط: تست نشتی کف مخزن

پروژه های لایروبی و پاکسازی مخازن

امتیازدهی

4 نظر ارسال شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *